woensdag 28 oktober 2009

zondag 18 oktober 2009

Website Update

Nieuwe publicatie op de website costiaan.com, programmaboekje Equus over de twee kanten van de waanzin: http://www.costiaan.com/schrijven.php

Het Kwaad

In tegenstelling tot de algemeen geldende opvatting is het kwaad geen menselijk tekort, maar juist een menselijk teveel. Het is een wil tot macht. Of algemener: Een Wil tot Zijn. Een behoefte tot mainifestatie of verdediging van het zelf. Hitler werd niet kwaadaardig omdat hij mislukte als kunstschilder. Het is juist dezelfde drive die maakte dat hij kunstschilder wilden worden, die ook maakte dat hij de politiek inging. Een stroom energie die niet ingedamd kan worden. Wordt aan de ene kant een dam opgeworpen, dan stroomt het de andere kant op. Karst T. bijvoorbeeld. Geen slappeling die geen andere uitweg zag, maar iemand met een sterke Wil tot Zijn. Columbine High School idem. Richard III (Shakespeare) idem. Charles Manson idem. Josef Fritzl idem. Allemaal het resultaat van een menselijk teveel dat een uitweg zoekt.

Drie-eenheid

Wetenschap, kunst en religie zijn nauw met elkaar verbonden:
- Wetenschap beantwoord vragen.
- Kunst stelt de vragen.
- Religie zoekt vragen bij het antwoord dat ze al heeft.

dinsdag 6 oktober 2009

Het stuk met twee gezichten...

De spanning stijgt. Afgelopen maanden druk bezig geweest met het stuk Equus van Peter Shaffer. Vanavond dan eindelijk de eerste try-out van deze voorstelling van het Nationale Toneel. Shaffer schreef een boeiende tekst, die makers en publiek eenvoudig op het verkeerde been kan zetten. Aan de ene kant is het een zeer spannend gegeven, ontzettend lekker geschreven. Aan de andere kant heeft de tekst zeker ook boeiende artistieke ambities. Gedurende het repetitieproces hebben we met name die tweede verborgen kant naar boven proberen te halen. Zonder de balans kwijt te raken met het spannende verhaal natuurlijk. En ik zal je eerlijk zeggen: ik heb geen idee of dit gelukt is. Het enige dat ik weet is dat we geinspireerd en vol overgave gewerkt hebben aan deze voorstelling. Vanavond zal duidelijk worden of het publiek het ook 'vreet'. Mocht je nieuwschierig geworden zijn: kom kijken!

Of kijk eerst naar de teaser trailer op Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=H_MfXj7DWGo

of zoek informatie en bekijk repetitiefoto's op: http://www.nationaletoneel.nl/voorstellingen/equus/

Spannend!!!

donderdag 24 september 2009

That's Rock & Roll baby!

Stel je bent een van de grootste gitaarbands van dit moment. Stel je komt op de Italiaanse TV. Stel dat het je verboden wordt live op te treden: verplicht playbacken. Wat doen je dan? Mindfuck-tijd!

Muse op Rai Due. Als stil protest wisselen zanger en drummer van plaats. En niemand heeft het door. Kijk hier hoe dat eruitziet.

DUS:
drummer playbackt zanger (slecht)
zanger playbackt drummer (nog slechter)

Erg leuk.

donderdag 17 september 2009

VSCD Toneelprijzen

Afgelopen zondag vond de jaarlijkse prijsuitreiking van de VSCD plaats. Er waren maar liefst drie voorstellingen (voor vier prijzen) genomineerd waar ik de dramaturgie van gedaan heb.

- Kopenhagen (Toneel Publieksprijs)
- Medea (Toneel Publieksprijs, Theo d'Or)
- Carmen (Gouden Krekel)

Na de uitslag kon de champagne open: Kopenhagen van het Nationale Toneel is de winnaar van de Toneel Publieksprijs 2009!

woensdag 10 juni 2009

Mama Appelsap

Wat een fascinerend fenomeen: Mama Appelsap. Wat is het? Als je goed/ verkeerd luistert hoor je soms nederlandse teksten in engelstalige liedjes. Zo blijkt Youssou n'Dour in 7 seconds te zingen: ""Koeman gooit alle dingen om". Als je het een keer gehoord hebt, hoor je nooit meer wat anders! Probeer het zelf:

http://mamaappelsap.nl/

http://www.bnn.nl/page/timur/audio/0/appelsap

http://www.youtube.com/watch?v=USzBd9XNWWk

http://www.youtube.com/watch?v=M2JQFgkF_24&feature=related

Of google gewoon op "Mama Appelsap"

PAS OP: Je muziekbeleving wordt nooit meer hetzelfde!

maandag 8 juni 2009

Pirate Bay in Europarlement

The Pirate Bay komt in het Europese Parlement. De partij die filesharing op internet wil legaliseren en zich hard maakt voor de bescherming van persoonlijke gegevens op het web haalde een enorme overwinning in Zweden. Ze komen nu met 1 zetel in het parlement. Dat is een fantastisch resultaat voor iedereen die zich zorgen maakt om privacy issues, de steeds verder rijkende hand van de overheid op het web en netneutraliteit. De partij is in 2006 opgericht. Nog onlangs werden de eigenaren achter de website veroordeeld tot gevangenisstraffen vanwege illegale downloadpraktijken.

BRON: http://www.dutchcowboys.nl/online/17155

woensdag 3 juni 2009

Website Update

Vandaag een aantal zaken op de website www.costiaan.com geupdate.

1. Artikel over Medea toegevoegd.
2. Links naar de film Passage (2005) toegevoegd.
3. NT Repertoire 2009/2010 online gezet.

Komt dat zien op wwww.costiaan.com!

vrijdag 1 mei 2009

Einde van de geschiedenis

Gezien het huidige tijdsgewricht en de apocalyptische doemscenario's van de kredietcrisis voor het westerse kapitalisme het essay 'The End of History' van Fukuyama maar weer eens afgestoft. JA IK WEET HET. Het is zogenaamd achterhaald en dat heeft hij zelf ook gezegd. Ik heb het verdere verloop niet gevolgd, maar ongetwijfeld zal 9-11 een nieuwe keerpunt in de geschiedenis zijn waarin er wederom een dialectische spanning tussen twee wereldbeelden is ontstaan.

Dat is echter niet wat mij irriteert aan het artikel. Dat is veel fundamenteler. Fukuyama haalt volgens mij een aantal grootheden door elkaar. Het liberalisme waar hij over spreekt is niet anders dan kapitalisme, of sterker nog een economisch systeem an sich.

Zijn 'End of history' vond dus eigenlijk al plaats op het moment dat mensen zich begonnen te specialiseren en aan ruilhandel gingen doen. Dat is het moment waarop het 'kapitalisme' een onomkeerbare wending heeft genomen. De mens is altijd uit op behoeftebevrediging. Sinds dat kan in samenwerking met andere mensen zal de mens dat ook doen. Een enkel individue is simpelweg te zwak om te concurreren met anderen. Daarom zal een mens vlaggen zoeken om een groep onder te vormen. Of dat nu geloof nationaliteit, etc. is dondert niet. Het 'liberalisme' van Fukuyama is dus een andere (en de enige grootheid), de ideologien zijn sub-ideologien, vlaggen voor de groepsvorming. In dat opzicht is de geschiedenis al sinds het begin ten einde.

Zou hij echter willen meten op een ander niveau en bedoelt hij Liberalisme inderdaad als de ideologie zoals hij zelf claimt dan kan de geschiedenis nooit ten einde komen. In ieder geval niet zolang er schaarste (in de meest ruime zin, niemand kan alles hebben) bestaat. Dan zullen mensen altijd andere mensen blijven beconcurreren. De winst kan geld, land, eer, whatever zijn, maar mensen zullen er altijd meer van willen hebben anderen. Om dat doel te bereiken zullen ze altijd de strijd opzoeken, onder de vlag van welke (bestaande of te ontwikkelen) ideologie dan ook.

Fukuyama kan dus niet gedateerd zijn, om de doodsimpele reden dat zijn betoog van het begin af aan diffuus is. De enige reden dat mensen hier jarenlang achteraan gelopen hebben is omdat ze een vlag zochten om zich onder te scharen....

vrijdag 20 maart 2009

Demonen!

Tjonge wat ben ik trots. Gisteren was de premiere van 'Demonen' door Tg Sonja. 'Demonen' is geschreven door Lars Noren en het is echt een vreselijk moeilijk stuk. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het regisseur Jori Hermsen in eerste instantie had afgeraden. Zeker nu deze keer de support van zijn favoriete dramaturg (ondegetekende) zeer gering kon zijn.

Nou, ik heb me vergist. De acteurs en regisseur (allen zo'n beetje tussen de 25 en 30!) hebben dat op het eerste (en tweede) gezicht complexe, freudiaans symbolische, ouderwetse, lange stuk volledig onder de knie gekregen. Ze hebben dat nootje van Lars Noren echt fraai gekraakt. Alleen daarvoor zou je al moeten gaan kijken!

Tip dus.

maandag 9 maart 2009

Twee werelden

Er is een wereld van mogelijkheden en een wereld van zekerheden. Beiden even aantrekkelijk als onbevredigend, maar onverenigbaar. Mogelijkheden doen verlangen naar zekerheden, zekerheden naar mogelijkheden. Mijns inziens mooi beschreven door Michel Houellebecq in: de mogelijkheid van een eiland. Doordat deze twee werelden nooit gelijktijdig kunnen bestaan zal er tijdens de transitie van mogelijkheid naar zekerheid en vices versa altijd een nulfase zijn. Een moment zonder zekerheden, waarin de mogelijkheden zich nog niet geopenbaard hebben of andersom. Dat is het rottigste moment. Ik denk dat de kredietcrisis daar een goede voorbeeld van is! :-)

zondag 22 februari 2009

Dat is zoooo jaren '30

Deze week de film Bonnie & Clyde (1967) gezien. Ik zal niet te uitgebreid ingaan hoezeer ik onder de indruk was van Faye Dunaway in deze film ;-) Wat wel aardig was dat deze film/ geschiedenis zich afspeelde in 1931 (2 jaar na de grote economische crash van 1929). Clyde gebruikt die crisis als excuses voor zijn daden. Dat zet een mens aan het denken. Hoe zal men tachtig jaar later op zo'n crisis reageren? Geloof is voor veel mensen geen optie meer. Socialisme heeft ook zijn beste tijd wel gehad. De huidige crisis zal dus een beroep doen op onze individuele reactie. Ineens dringt de angst zich op dat Bonnie en Clyde wel eens exemplarisch zouden kunnen zijn voor de mens nu. In een tijdperk waarin iedereen vindt dat hij recht heeft op geluk/ welvaart zouden mensen wel eens kunnen besluiten gewoon te pakken wat ze hebben willen. Of zouden ze juist besluiten te geven wat ze kwijt kunnen?

dinsdag 17 februari 2009

Blauwe vrijdag

Even testen of een bericht vanaf mobiel ook werkt. Ga zo naar blauwe vrijdag van orkater!

vrijdag 6 februari 2009

Nominatie Medea!

Mission accomplished! Ariane Schluter is genomineerd voor de Theo d'Or, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Dat maakte de Toneeljury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties donderdag 5 feb 2009 bekend.

Ariane Schluter is genomineerd voor de rol van Medea in de gelijknamige toneelvoorstelling van Het Nationale Toneel. Haar vertolking van Medea is menselijk en navolgbaar, stelt de jury. 'Ze is van vlees en bloed, maar verliest zich niet in emotie. Haar personage doet iets heel ergs, maar haar stappen worden toch voor ons begrijpelijk en inzichtelijk. Een beklemmende en indringende prestatie.'

De winnares van de Theo d'Or wordt zondag 13 september bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

maandag 2 februari 2009

Kopenhagen Ahoy!

Vanavond de generale repetitie van Kopenhagen. Ik geloof dat ik nog nooit zo rustig ben geweest naar een premiere toe als deze keer. Het is een mooie acteursvoorstelling aan het worden, waarin elke acteur op zijn of haar eigen wijze, het beste uit zichzelf haalt. Op technisch vlak (decor, geluid) heb ik nog wel wat dingen die ik graag anders zou zien, maar die zijn uitgesproken en zullen dat ook blijven worden. De beslissing is uiteindelijk aan Peter. Ik denk niet dat ik deze week nog voor veel verassingen zal komen te staan. Ik hoop dat Bram, Stefan en Liz zich zo op de voorstelling blijven storten als ze dat tot nu toe deden, de energie van het publiek zal dan de finishing touch moeten worden. Het wordt nog wel een week van veel uren, en een verstoord dag/nacht ritme, maar vertrouwen heb ik zeker! Ik denk dat het een aanrader wordt voor iedereen die houdt van degelijk acteerwerk en geinteresseerd is in fysica, filosofie, de atoombom, WO II. Komt dat zien, komt dat zien....

vrijdag 30 januari 2009

Richting Kopenhagen

Nog een week te gaan, dan is de premiere van Kopenhagen. Dat betekent dat het er voor mij zolangzamerhand op begint te zitten. Nog een weekje kijken, genieten en feedbacken en dan gaat de voorstelling uitvliegen. Voor de acteurs begint het nu eigenlijk pas net, die kunnen lekker gaan spelen - de basis is er in ieder geval. Mocht iemand zin hebben nog voor de officiele voorstellingen te komen kijken, dan kan dat nog maandag 2 februari, stuur me dan even een mailtje.

dinsdag 20 januari 2009

Medea

Ik geloof dat ik eindelijk weet hoe ik mijn betoog voor het Tijdschrift Lucifer over Medea rondkrijg. Dat betekent wel dat Peter Sloterdijk weer heeft moeten sneuvelen. De beste man heeft mij met zijn ronduit irritante, maar toch inspirerende boek 'Woede en tijd' zoveel basis voor de voorstelling gegeven, maar ik heb hem nergens concreet aan kunnen halen, citeren of er zelfs maar over kunnen vertellen. Dat is misschien ook wel inherent aan de polemische, provocerende, onsamenhangende stijl van zijn denken. Je moet het hele boek lezen om een mentaal plaatje te krijgen van wat hij nu eigenlijk allemaal echt wil zeggen. Ik kan het boek in ieder geval aanraden. Voor iedereen die niet weet waar ik het over heb, zie artikel op www.roodkoper.nl dat overigens erg veel gemeen heeft met wat ik de afgelopen maanden geestelijk heb gekokkerelt over Medea.

woensdag 14 januari 2009

Kopenhagen

Vandaag heb ik gewerkt aan het programa van Kopenhagen. Het blijft fascinerend wat de implicaties van een gesprek van tien minuten kunnen zijn. Of eigenlijk misschien ook niet. Het zijn nooit de Duitsers geweest die een atoombom gebouwd hebben, maar de amerikanen, onafhankelijk van deze twee. Ik denk niet dat Heisenberg die schade in had kunnen halen.
Ik krijg al repeterende steeds meer bewondering voor Michael Frayn die in de structuur van het stuk de hele filosofie van de Kopenhaagse interpretatie heeft verwerkt. Vond ook nog weer twee leuke links naar websites waar deze uitgelegd wordt.
http://www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/Harrison/Complementarity/CompCopen.html
en
http://plato.stanford.edu/entries/qt-uncertainty/

maandag 12 januari 2009

Een blog...

En plotseling bedacht ik: 'misschien moet ik eens experimenteren met een blog'...
Een goede motivatie misschien om wat gedachten vast te leggen. Misschien ook niet. Het proberen waard. Drie uur later (dat had twee uur sneller gekunt bleek achteraf)....een blog!